mobile.se
watchOS 9

Nu kan du ladda hem watchOS 9

Nu kommer nya urtavlor, den förbättrade appen Träning, sömnfaser, en banbrytande funktion för historik över förmaksflimmer, den omgjorda appen Kompass och den helt nya appen Läkemedel

Apple lanserade idag watchOS 9, som utökar världens ledande operativsystem för bärbara enheter med nya funktioner och ännu bättre upplevelser. Apple Watch-användare har nu ännu fler urtavlor att välja mellan, med mer detaljerade komplikationer som ger dem mer information och en ännu mer personlig klocka.

Den uppdaterade appen Träning har avancerade träningsdata, vyer och träningsupplevelser inspirerade av elitidrottare som hjälper användarna att ta träningen till nästa nivå.

Appen Sömn visar nu sömnfaser och med den nya funktionen Historik för förmaksflimmer, som är godkänd av amerikanska Food and Drug Administration (FDA), får användare som har diagnostiserats med förmaksflimmer ökad insyn i sitt hälsotillstånd.

Med den nya appen Läkemedel kan användare enkelt och diskret hantera, hålla ordning på och lära sig mer om sina mediciner.

Nya och förbättrade urtavlor

Med watchOS 9 kommer fyra nya urtavlor. Urtavlan Lunar visar förhållandet mellan den gregorianska kalendern och den kinesiska, hebreiska och islamiska månkalendern. Lekdags är ett dynamiskt konstverk som har tagits fram särskilt för Apple Watch i samarbete med konstnären Joi Fulton.

Metropol är en klassisk, typsnittsbaserad urtavla som ändrar stil när du vrider på Digital Crown och urtavlan Astronomi har gjorts om och fått en ny stjärnkarta och uppdaterad information om molntäcke.

Uppdateringen innehåller förbättrade och moderniserade komplikationer till de klassiska urtavlorna Praktisk, Stilren och Aktivitet analog samt möjlighet att ändra bakgrundsfärg på urtavlorna Moduler, Moduler kompakt och Extrastor. Urtavlan Porträtt kan visa djupeffekt på fler typer av motiv, till exempel katter, hundar och landskap, och nu går det att använda kinesiska tecken på urtavlorna Kalifornien och Typograf.

För första gången kan alla Apple Watch-användare med watchOS 9 välja bland alla Nike-urtavlor, inklusive de nya färgerna på urtavlan Bounce. Det gäller även användare som inte har en Nike-modell.

Nu kan användarna välja vilken urtavla som ska visas automatiskt när de aktiverar en fokusinställning på iPhone, till exempel urtavlan Bilder med fokusinställningen Egentid, så att de kan koncentrera sig på det som är viktigt för stunden.

Uppdaterad träningsapp

Appen Träning är en av de populäraste apparna på Apple Watch. Den har nu uppdaterats med mer detaljerade träningsdata och en ny träningsupplevelse som hjälper användarna att uppnå sina träningsmål.

På den välbekanta träningsskärmen kan användarna nu växla mellan olika träningsvyer med Digital Crown för att se viktiga träningsdata för olika träningstyper.

Pulsintervall baserade på personliga hälsodata kan användas för att mäta träningspassets intensitet. En nyhet för intervallträning i Träning är Anpassade träningspass som kan användas för att skapa ett strukturerat träningspass som växlar mellan tränings- och återhämtningsintervaller. Användaren kan få nya notiser om tempo, kraft, puls och kadens som vägledning under träningspasset.

I appen Träning finns nu den nya träningstypen Flersport som automatiskt växlar mellan simning, cykling och löpning med hjälp av rörelsedetektorerna som identifierar olika rörelsemönster. Perfekt för triathlon- och duathlonträning.

Den omgjorda sammanfattningssidan i appen Fitness på iPhone innehåller ytterligare detaljer i form av interaktiva diagram för en mer noggrann analys av alla typer av träningspass.

Uppdateringar för löpare

Apple Watch är redan ett kraftfullt verktyg för löpare och med watchOS 9 kommer fler mätvärden och funktioner som hjälper löpare att hålla koll på hur effektivt de springer.

Nya mätvärden för löpanalys såsom steglängd, markkontakttid och vertikal oscillering kan läggas till i träningsvyer. Dessa mätvärden visas i Fitness-appens sammanfattning och i appen Hälsa, där användarna kan se trender över tid och analysera olika mönster.

Med en ny tempofunktion kan användarna välja en distans och ett tidsmål för hur snabbt de vill springa en runda. Funktionen visar sedan vilket tempo som krävs för att uppnå målet. Under träningspasset kan användarna följa temponotiser och mätvärden.

Senare i år kommer användarna att kunna tävla mot sina bästa eller senaste resultat på sina favoritrundor och få tempoanvisningar under löppasset med Slå ruttrekord.

Senare i år kommer en ny banlöpningsfunktion till USA som automatiskt upptäcker när användaren är vid en löparbana och som använder appen Kartor i kombination med gps-funktionen till att visa optimerade tempo- och distansmätvärden för löpare.

Bättre funktioner för simning

Med hjälp av data från flera sensorer upptäcker Apple Watch nu automatiskt när du tränar poolsimning med kickboard och anger det nya simtaget Kickboard i träningssammanfattningen tillsammans med simmad distans. Simmare kan nu hålla koll på hur effektivt de simmar genom att logga SWOLF-poäng, det vill säga antalet simtag kombinerat med den tid det tar i sekunder att simma en poollängd. Användare kan nu se sin genomsnittliga SWOLF-poäng för varje serie i träningssammanfattningen.

Kompassapp med ny design

Kompassappen har en helt ny design med mer detaljerad information och nya vyer som användaren kan zooma in till, inklusive en hybridvy som visar en analog kompassros och en digital vy samtidigt. När du vrider på Digital Crown visas en extra vy som inkluderar latitud, longitud, höjd och lutning samt en orienteringsvy som visar hållpunkter och funktionen Gå tillbaka.

Funktionen Gå tillbaka skapar med hjälp av gps-data ett spår som visar var användaren har varit. Det är praktsikt om man går vilse eller tappar bort sig och behöver gå tillbaka samma väg som man kom.

Funktionen kan också aktiveras automatiskt i bakgrunden om användaren saknar mobiltäckning. Hållpunkter i appen Kompass är ett snabbt och enkelt sätt att markera en plats eller ett landmärke direkt i appen. När du trycker på symbolen för Hållpunkt släpps en hållpunkt på din plats. När du väljer en hållpunkt visas en målinriktad vy av riktningen till hållpunkten och en uppskattning av avståndet till den.

Information om sömnen

Med appen Sömn på Apple Watch kan användare sedan tidigare skapa scheman för att varva ned och gå till sängs samt hålla koll på hur de sover och uppnå sina mål. Med sömnspårningen i watchOS 9 får användarna nu ännu bättre insyn med hjälp av den nya funktionen för sömnfaser.

Med hjälp av signaler från accelerometern och pulsmätaren kan Apple Watch registrera de olika sömnfaserna REM-sömn, bassömn och djupsömn och känna av när användaren är vaken. Användarna kan visa data om olika sömnfaser i appen Sömn på Apple Watch och ta del av mer detaljerad information, till exempel hur länge de har sovit, tillsammans med information om puls och andningsfrekvens i jämförelsediagram i appen Hälsa på iPhone.

Maskininlärningsmodellerna har tränats och validerats utifrån den gyllene standarden för sömn, polysomnografi, i en av de största och mest inkluderande studierna någonsin för en bärbar enhet. Sömnvetenskapen är fortfarande ett nytt fält och användare i USA kan bidra till nya upptäckter genom att dela sina sömndata i Apple Heart and Movement Study via appen Forskning.

Helt ny funktion för historik för förmaksflimmer

Forskning visar att längden på en patients episoder med förmaksflimmer kan ha betydelse för symtom, livskvalitet och risk för komplikationer.1 Tidigare har det inte funnits något enkelt sätt att spåra frekvensen av förmaksflimmer över en längre tid eller hantera livsstilsfaktorer som kan påverka personens tillstånd.

Med watchOS9 kan användare med diagnosen förmaksflimmer aktivera funktionen Historik för förmaksflimmer, som har godkänts av amerikanska Food and Drug Administration (FDA)2, och få tillgång till viktig information som ger ökad förståelse för hälsotillståndet, till exempel hur ofta hjärtrytmen uppvisar tecken på förmaksflimmer.1 Användare får också veckovisa notiser för bättre förståelse av frekvensen och en detaljerad historik i appen Hälsa. Det inkluderar livsstilsfaktorer som kan påverka förmaksflimmer, såsom sömn, alkoholkonsumtion och motion.

Användarna kan ladda ned en pdf med detaljerad historik över förmaksflimmer och livsstilsfaktorer som de enkelt kan dela med läkare och vårdgivare så att det blir lättare att föra väl underbyggda samtal.

Läkemedel

Med den nya appen Läkemedel på Apple Watch och iPhone kan användarna hantera och hålla koll på sina läkemedel, vitaminer och kosttillskott. De kan skapa en medicinlista, ställa in scheman och påminnelser och se information om läkemedlen i appen Hälsa. Med appen Läkemedel på Apple Watch kan användarna bekvämt och diskret hålla reda på sina mediciner, när som helst, var som helst.

De kan skapa anpassade scheman för varje läkemedel oavsett om det ska tas flera gånger om dagen, en gång i veckan eller vid behov, och användarna kan ställa in påminnelser så att de inte missar något. I USA kan användarna enkelt rikta kameran på iPhone mot en etikett för att lägga till ett läkemedel och få en varning om det finns eventuella kritiska interaktioner med deras läkemedel.

Uppdateringar av Cykelkoll

Med iOS 16 och watchOS 9 kan alla Cykelkoll-användare nu få en notis om historiken visar möjliga cykelavvikelser, till exempel om mensen är oregelbunden, kommer mer sällan eller är extra lång, samt om de har mellanblödningar, vilket kan vara tecken på bakomliggande hälsotillstånd.

Integritetsskydd

Integritetsskyddet är alltid en av grundstenarna när Apple utformar och utvecklar funktioner. När en användares iPhone är låst med en lösenkod, Touch ID eller Face ID krypteras alla hälso- och träningsdata i appen Hälsa – förutom användarens medicinska ID.

Hälsoinformation som säkerhetskopieras till iCloud krypteras både vid överföring och på Apples servrar. När iOS och watchOS används med standardinställningen tvåfaktorsautentisering och en lösenkod är alla data från appen Hälsa som synkas med iCloud punkt-till-punkt-krypterad. Det innebär att Apple inte har den nyckel som krävs för att läsa data.

Källa: apple.comKategori: Taggad:
mobile.se
leafcrossmenu