Många svenskar delar i dag ett och samma beroende: mobiltelefonen. Mobilen är minst sagt en central del av vardagen, då den hjälper oss att hålla kontakt med omvärlden och matar oss med konstant underhållning.
Att mobilen fungerar som den ska och ger oss tillgång till det vi vill, utan att det kostar skjortan, är därför viktigt för en så smidig vardag som möjligt. Detta bestäms i mångt och mycket av vilket mobilabonnemang man har.
På den svenska mobilmarknaden finns en lång rad aktörer som slåss om kundernas uppmärksamhet. Det finns inget svar på vilken operatör som erbjuder det bästa mobilabonnemanget - svaret är i stället upp till en själv beroende på vilka preferenser man har.
Oavsett om man är nöjd med sitt nuvarande abonnemang eller inte kan det löna sig att läsa på om vad som erbjuds på andra sidan, för att se om gräset är grönare där eller inte. Vill man exempelvis läsa på om Comviqs abonnemang och kontantkort kan man besöka iPhoneguiden.se, som sammanställt en matnyttig guide genom operatörens olika lösningar och erbjudanden.
När man läser på om olika mobilabonnemang stöter man på mängder av information och mer eller mindre krångliga ord. Men vilka är de huvudpunkter man ska hålla utkik efter för att hitta det bästa abonnemanget? Nedan går vi igenom tre viktiga faktorer som skiljer ett bra mobilabonnemang från ett mindre bra sådant.
Mobiltelefonernas utveckling har gått framåt i rasande takt, och i dag använder de flesta sina telefoner till allt från att räkna ut matematiska problem till att redigera bilder. Trots det vill man självklart få det grundläggande syftet med mobilen uppfyllt: att kunna ringa och SMS:a.
I dag finns många operatörer som erbjuder abonnemang med fria samtal och SMS. Man bör fråga sig själv om man är i behov av detta eller inte, då det ofta kommer till en större månadskostnad. Om man i stället kan ringa och skicka meddelanden via internettjänster finns alltså pengar att spara.
En annan faktor som till stor del avgör abonnemangets kostnad är hur mycket surf som ingår. Hos de billigaste alternativen ingår ofta endast 4–8 GB surf, medan de dyraste kan erbjuda så mycket som 50–100 GB eller till och med obegränsad surf. Att ta reda på vad som passar en själv bäst är enkelt: Hos ens nuvarande operatör kan man ofta få tillgång till sin surfhistorik.
Man vill även se över vad operatören erbjuder för täckning, exempelvis om de är kopplade till 5G-nätet eller inte. Somliga abonnemang fungerar som bäst i särskilda delar av landet. Det abonnemang man väljer bör såklart fungera som bäst där man själv bor eller rör sig mest.
Många svenskar reser på semester till andra länder på regelbunden basis, och de flesta tar inte en paus från mobilen under resan. En tredje faktor att undersöka när man jämför mobilabonnemang är därför hur det fungerar utomlands.
År 2017 infördes nya roaming-regler som gör att man i dag kan surfa fritt inom EU/EES. Många operatörer har dock valt att begränsa den mängd surf man har tillgång till utomlands. Maxtaket kan exempelvis ligga på 20 GB, rapporterar Aftonbladet.
Reser man utomlands mindre sällan och under kortare perioder behöver detta inte vara ett problem, men om man är en frekvent utlandssemestrare är detta viktigt att hålla koll på.
En del operatörer har även valt att erbjuda fri surf i länder som inte ingår i EU/EES, och därför inte omfattas av roaming-reglerna. Det kan exempelvis handla om Storbritannien, Schweiz, USA och Thailand. Planerar man att resa till någon av dessa länder finns alltså goda anledningar att jämföra olika abonnemang, så man slipper åka på en mobilfri resa.